Nieuwsoverzicht.
2 September 2013

- Wijnfeesten 2013


Wijnfeesten 2013.

Ja, waar moet je beginnen als je een verslag gaat schrijven over de wijnfeesten 2013.
Het lijkt vooraf altijd een kopie van het jaar ervoor maar de weekenden verschillen zo van elkaar dat je soms echt niet meer weet waar dat aan ligt.


Ik begin dus maar bij vrijdagochtend.

07.10 uur in Leidsenhage waar de bus rond half acht vertrekt richting Loosduinen, deze keer was er een Zwiebel te laat, maar wel een heel belangrijke voor dit weekend, dus toch maar gewacht.

We gingen dit jaar voor het eerst met Van Heugten Tours en in verband met de rijtijdenwet hadden we een chauffeur die ons tot Maastricht bracht en daarna kwam Wikash ons het hele weekend vergezellen.
De samenwerking is wederzijds ontzettend bevallen en dat is goed voor de toekomst.

Vanuit Loosduinen richting de Moerdijk alwaar de familie Maas in gaat stappen. Op het moment dat we aan komen rijden staat er al een bus of 6 van OAD reisorganisatie en wat schets onze verbazing toen we een kop koffie voor de dames gingen halen.

Joop en Beppie Roeters verzamelde zich daar voor een weekje Engeland.

Grappig, maar wij moesten door, dus de familie Maas ingeladen, met recht ingeladen, want die hadden dozen vol lekkers bij zich.
Heerlijke Brabantse worstenbroodjes, krentenbollen ( die waren groot) en voor iedereen een lunchpakket met twee broodjes.

Hierbij gelijk een woord van dank aan Ad, Tineke, Jeroen en Kim.

De chauffeur Crhis leverde ons keurig af in Maastricht, in een ruk doorgereden, en na een pauze van een half uur heeft Wikash ons in een keer naar Zeltingen-Rachtig gereden. Nou ja bijna in een keer, want we moesten even stoppen ivm een foutmelding over de versnellingsbak. ( gelukiig voor mij want ik moest nodig).

Bij aankomst stonden ze er natuurlijk weer, onze Engelse vrienden Steve, Alison, Trevor, Cash en dit keer ook de moeder van Ali, Sheila, en ook een al paar Zwiebels en fans die met eigen vervoer gingen.

En wat hadden ze er weer een werk van gemaakt, zie de foto’s, heel Sangerheim weer geel/zwart.

Ik kan helaas niet in detail alles vertellen want dat wordt teveel, dus ik sla het eten maar over.

's Vrijdagavonds spelen wij altijd op de wijnboulevard en dit keer dus ook, tegen half elf kwamen er nog 3 Zwiebels bij die die dag nog hadden moeten werken.

Kortom het werd een leuke avond met, en dat is een voordeel als je vooraan staat, veel gezichten met een uitdrukking erop, WOW wat een kapel.

Er stond een Amerikaans echtpaar vooraan die ons verder het hele weekend bij het spelen is gevolgd en die zei op zondagmiddag tegen Alison

What a Hell of a kapel.

Maar op vrijdagavond was er ook weer onze Noorse fanclub.

En dat is wel bijzonder dat uit diverse Europese landen mensen naar ons komen kijken, en dan zullen er ongetwijfeld een paar cynici zeggen, als jullie er niet zijn dan zijn ze er ook, maar ze volgen ons het hele weekend.

Om en na bij 00.00 uur terug naar Rachtig, waar Werner nog de buitenbar open had en na een afzakkertje lekker naar bed.

Er blijven er natuurlijk altijd een paar hangen, en zoals u wellicht weet slapen wij door het hele dorp in gasthuizen, en die paar maken met hun klompendans volgens mij ’s-Nachts het hele dorp weer wakker, maar daar ligt echt niemand wakker van, behalve ik dan.

De zaterdagmorgen is een rustig aan en doe iets voor jezelf ochtend. Elk jaar is er een braderie in Zeltingen maar die was er dit jaar niet, gelukkig waren er een paar vroege vogels die terug kwamen en dat bespaarde in ieder geval mij een wandeling van een uur.

Om 14.00 uur naar boven, de berg op, waar al snel bleek dat de nieuwe snelweg die ze daar aan het bouwen zijn wel erg dicht langs de BBQ plek komt en inderdaad deze gaat dus verdwijnen. Wat voor sommige Zwiebels, samen met Ad Maas, al reden was om uit te kijken naar alternatieven ( wordt vervolgt).

Het eten was weer geweldig.

Dan om 19.30 uur verzamelen, ik was er al vroeg en het is fantastisch om te zien hoe de ene na de andere fan verkleed in het zwart/geel in allerlei verschillende uitvoeringen aan komt lopen.

Ik ga niemand apart noemen want dan vergeet ik er ongetwijfeld een, kijk maar naar de foto’s.

Op de brug staan spelen voordat het vuurwerk begint. Het werd donker, we hoorden een paar knallen en toen helemaal niets meer. Er ging wat fout volgens mij maar toen die fout verholpen was maakte dat alles goed., Wat een vuurwerk weer.

Ivo bedankt voor het regelen van dit vuurwerk, ik hoorde van de Lidl.

Daarna verzamelen voor het grote optreden op het hoofdpodium  op de Marktplaats ( en nee, we gaan niet in de verkoop).

Het duurde dit keer wat langer want de grote boodschappen wegbrengen verliep niet echt vlot, er was een Zwiebels die hardop in het toilet liep te mopperen of die ander en doorheen gezakt was, maar dit bleek ook een Zwiebel te zijn.

Afijn om 21.45 uur spelend de plaats op, en het viel gelijk al op, het enthousiasme van de aanwezigen was anders dan anders, zo luidruchtig waren we nog nooit ontvangen.

En inderdaad, vanaf de eerste noot was het publiek erbij betrokken.

We krijgen er kippenvel van, die oude van de Berk kwam die avond vaak langs.

Het is niet mogelijk om dit te beschrijven, je moet erbij geweest zijn. Misschien dat iemand uit het publiek die erbij was wat erover kan schrijven.

Het werd een groot feest van beide kanten. Natuurlijk hadden de schuiven weer aparte T-shirts laten maken en over de tekst kan je twisten maar het was wel geweldig.

Om 00.00 uur moesten we stoppen, omdat de Duitse Andre Hazes nog moest optreden, maar het werd stiekem toch 00.20 uur.

Naar de bus, uiteraard met de nodige broodjes worst, en bij Werner maar weer een afzakkertje gehaald.

Zondagmorgen om half elf liep iedereen weer fris en fruitig ( althans op het eerste gezicht) naar de boot, die ons naar Bernkastel bracht.

Uiteraard lekker gespeeld op de boot en bij de camperplaats een speciaal nummer gespeeld voor onze Zeeuwse vrienden.

OP de wijnboulevard lekker gespeeld en om half twee naar boven gelopen, want we moesten weer voor de optocht uit.

Bij hoofdpodium, waar alle notabelen van Bernkastel zich hadden verzameld om de op tocht voorbij te zien trekken een heerlijke set gespeeld.

En dan zijn ook notabelen maar gewone mensen die ook, en sorry dat ik het woord zo vaak gebruik, zo enthousiast meededen met onze muziek, echt hartverwarmend (en het was al zo warm).

De brug over waar duizenden mensen staan en het mooiste wat mij, in alle jaren dat ik spelend lid ben bij de Zwiebels, overkwam is dat er een vrouw onder het spelen mijn hand pakte er een zoen opgaf en zei: Danke schön für ihre muziek.
Dat geloof je toch gewoon niet dat dit je als amateur overkomt.

Voor de duidelijkheid:
Ze bedoelde daarmee de hele band, want ik speel alleen maar bekkenist.....

Dit jaar waren we laat want op gegeven moment moesten we echt snel doorlopen omdat de eerste wagen van de wijnoptocht ons op de hielen zat.

Toen we door het publiek naar onze vaste uitrust stek liepen zagen we dat deze in verbouwing was en in overleg met iedereen maar besloten om gelijk door te gaan naar Rachtig.

Uiteraard daar nog even gespeeld, speciaal voor Sheila, de moeder van Ali, lang zal ze leven.

Na het eten, waarin iedereen bedankt werd de bus in en naar huis.
Het was weer geweldig, anders en mooi.

Persoonlijk bedank ik, namens iedereen denk ik:

Jan, Hans en Ivo,
Peter voor het maken van de foto’s,
Wikash voor het veilige op en neer brengen,
Fam Maas voor de worstenbroodjes, krentenbollen en broodjes,
Werner von Pazen van Sangerheim voor alle goede zorgen,
Steve en alle Engelsen voor het maken van de versiersels,
Alle Fans voor hun goede humeur en enthousiasme (daar is dat woord weer),
maar ook de lekkernijen in de bus,
De barcommissie voor het verzorgen van de drank in de bus,
Koos en Rob voor het verzorgen van de drank tijdens het spelen,
en de diverse fans voor het verkopen van de cd’s.

En als laatste alle spelende leden van de Zwiebels voor hun geweldige inzet.

Frans Rietbroek.


1