Nieuwsoverzicht.
15 June 2014

- Ut Haags Notuh Festival


Zondag 15 Juni werd rondom de Grote Kerk in Den Haag het jaarlijkse ‘Ut Haags Notuh Festival’ gehouden.


De organiserende Stichting ‘Haagsuh Notuh’ zorgt met dit festival jaarlijks weer
voor een stukje verbroedering tussen de vele muzikanten die Den Haag rijk is.
Elk orkest krijgt de kans om tijdens dit festival te spelen en zo waren er dit keer
62 optredens te bekijken en te beluisteren.
Van boerenkapel tot Drumfanfare, alle soorten waren in ruimte mate aanwezig.
Ook vandaag waren de weergoden ons gunstig gezind dus qua publiek had niemand wat te klagen.
Om 12.00 werd het festival geopend door de Residence Big Band, en vanaf dat moment konden 62 orkesten zich via 9 verschillende podia van hun beste
kant laten zien.
Om 16.15 waren de Zwiebels aan de beurt, en na de lekkere opening met onze
‘Hazes medley’ speelden we vervolgens een greep uit ons brede repertoire, met onder andere Little Green Bag, Angel, Hela Ho, en de ‘Seks met die kale’ medley.
Gezien de reacties uit ons publiek was dit een goede greep want er werd hard meegezongen en nog harder geklapt.

Helaas konden we maar 1 optreden van 25 minuten verzorgen, want meerdere setjes is uiteraard altijd nog leuker om te doen, maar met 62 orkesten lukt dat simpelweg niet.
Na afloop werden we met luid applaus bedankt, en kregen we ‘lovende’
woorden van presentator Gregor Bak.

De Zwiebels hopen volgend jaar uiteraard weer van de partij te zijn.

Zie HIER de melding van RTV West, en bekijk HIER een leuk filmpje van het optreden.

***************************

Onderstaand stuk is aangeleverd door de organisatie van Ut Haags Notuhfestival.

Ut Haags Notûh Festival 2014
Nieuwsbrief nr. 6, 16 juni 2014

Ut Notûh wordt steeds leuker. Gisteren beleefden we weer een grandioze, energieke editie. Goed festivalweer, een feestelijk sfeertje en uitstekende muziek. Het festival stond dit jaar goed in de belangstelling, is in diverse media genoemd en trok mede daardoor nieuw publiek. Gesignaleerd zijn o.a. Roland Kieft (directeur Residentie Orkest die ook de opening verrichtte), Tobias Dander (gemeenteraadslid voor D66), Henk Scholten (directeur Muziek- en Danstheater), Harrie van de Louw (directeur Theater De Vaillant) en de scheidende en nieuwe directeur van CultuurSchakel respectievelijk Everard Warffemius en Marlijn Cornelis.
Werd er een paar jaar geleden nog over het festival gezegd dat er ‘gewoon amateurs’ optreden en er niets vernieuwends gebeurt, dit jaar wordt het Ut Haags Notûh Festival geroemd omdat het zoveel amateurs samenbrengt en laat zien hoe gevarieerd de sector is. Dat wisten wij allemaal natuurlijk al lang en na acht jaar begint dat gelukkig ook door te dringen bij publiek, media en beleidsmakers. Hoe dan ook, iedereen die op een of andere manier bij het festival aanwezig was (als deelnemer, vrijwilliger, bezoeker of toevallige voorbijganger), heeft gisteren een fantastische dag beleefd. Dat levert ons weer de nodige energie voor volgend jaar. Dank jullie allen voor jullie bijdrage aan Ut Notûh 2014. Op naar versie 9!

Een compliment van de organisatie gaat uit naar alle deelnemers van Focus op Notûh. In drie maanden tijd hebben zij met grote inzet een inspirerend project neergezet. 42 musici uit maar liefst 14 verenigingen vormden samen het projectorkest. Een bonte verzameling instrumenten en muzikale achtergronden, die verenigd werden in het speciaal voor deze bezetting gecomponeerde muziekstuk De Muze. Componist Sarif Tribou was tevens de dirigent van dit spannende orkest. De repetities waren leerzame en vooral inspirerende bijeenkomsten. Negen fotografen uit twee amateurfotoclubs volgden acht weken lang leden van het projectorkest en legden hun visie op amateurmuziek vast in een reeks fotodocumentaires. De negen series vormden samen de prachtige tentoonstelling die in de Grote Kerk te zien was. Uit de grote hoeveelheid foto’s die door de fotografen is gemaakt, selecteerde foto-deelnemer Peter Melet een serie die als achtergrond diende bij de uitvoering. Helaas door de zon in de kerk niet helemaal goed te zien, maar de combinatie van muziek en beeld was indrukwekkend. De fotografen werden in dit proces gecoacht door fotograaf-docent Kim Nuyen.

Laten we deze prestatie van het projectorkest en de fotografen zien als een symbool voor de hele amateurkunst. Dan kunnen we eerlijk zeggen dat veel mensen er diep van onder de indruk waren, zo niet geëmotioneerd. Mooi als je dat kunt losmaken bij je toeschouwers!

Ieder jaar is de inzet van de vele vrijwilligers zonder meer heel bijzonder te noemen. Het festival zou niet zijn wat het is als deze mensen zich niet zo betrokken zouden inzetten. Dit jaar weer veel leden van deelnemende verenigingen (al zou de spreiding onder de verenigingen nòg beter kunnen), een stagiaire en vrijwilligers die zich aanmeldden via een oproep op de website van Den Haag Doet. Allemaal heel erg bedankt!!! Ook dank aan Joanne Mellink en Panja Zwaan, die het vrijwilligersteam coördineerden. Het liep gesmeerd.

Misschien is het opgevallen dat het festival dit jaar twee sponsors heeft binnengehaald:  Koffiebranderij Boon en The Barbershop & Co. We hopen dat dit het begin is van een bloeiende samenwerking met ondernemers in het Hofkwartier. Ook andere ondernemers die het festival een warm hart toedragen kunnen zich melden: flexibel als wij zijn is iedere win-win situatie te bespreken.

De vier ‘gekken’ die Ut Haags Notûh Festival organiseren, huldigen de uitspraak “Bent u tevreden, zeg het anderen. Heeft u klachten, zeg het ons.” Met andere woorden uzelf bent de beste reclame voor het festival, dus roep het rond zodat er volgend jaar nog meer mensen van kunnen meegenieten. Heeft u suggesties hoe het nog beter kan (of een echte klacht), laat het ons weten want het festival is tenslotte van ons allemaal.

Graag tot volgend jaar, medio juni 2015.

Jan Staallekker,
Bart Sprinkhuizen,
Koos Maquelin,
Ina Westerveen

1