Nieuwsoverzicht.
5 May 2014

- Dekdweilfestival in Heeg


Zaterdag 3 mei 2014, op de agenda van de Zwiebels staat : Dekdweilfestival in Heeg. Om het watersportseizoen te openen organiseren de Heegemer Dekdweilers een festival met 7 kapellen. Geen festival met jury’s en prijzen maar gewoon 7 kapellen die zich van hun beste muzikale kant tonen.

 

En wat kan je ervan verwachten als je er nog nooit geweest bent?
Met open vizier gingen we zaterdagmorgen vroeg richting Friesland.
Onderweg zagen mijn medepassagiers op Facebook op alle wegen die zo’n beetje richting Friesland gaan Zwiebels reden.

We bleven overnachten in een Stay Okay, dus eerst daar maar even inchecken, en een bakkie drinken. Na het lekkere bakkie richting het dorpshuis waar alle kapellen moesten verzamelen.

Ik wil het graag ook vooraf gezegd hebben: De organisatie was tot in de puntjes verzorgt. Tot mijn grote verrassing waren Josefien Dam, jawel de dochter van Fokko, en Anniek Feenstra onze begeleidsters voor deze dag.


Er stond een lunch op ons te wachten, soep met broodjes.
Met een gevulde maag, en ondertussen ook een paar biertjes, liepen we met alle kapellen richting het festivalterrein.
Het was de kade met een ponton en braderie erom heen.
Klinkt gek, maar op dat moment nog steeds geen idee wat er nu ging gebeuren.
De Heegemer Dekdweilers openden het festival.

Onze set stond gepland op 14.20 uur, maar we zagen wel dat er kapellen op boten de haven uit voeren en het was schitterend weer, en dat is een prachtig gezicht. Spelende kapellen op boten doen het altijd goed.

Bij onze eerste set op de brug stonden heel wat mensen en kijken en vooral te luisteren en achter de brug op het terras van onze after party kroeg, alleen wisten wij dat toen nog niet, deden de mensen ook lekker mee.


Daarna was het wachten op onze beurt om met de eerste boot mee te gaan, maar dat wachten was niet onaardig hoor, leuke kapellen met goede muziek, zonnetje, biertje, wat wil een mens nog meer. De rondvaartboot legde aan dus wij “inschepen”, spelend de haven uit en dan ben je als Zwiebels wel gelukkig dat je zo’n malloot als Lesley aan boord hebt ( letterlijk en figuurlijk). Nog voordag we 100 meter gevaren hadden speelden we Sinterklaas liedjes en iedereen aan boord maar ook langs de kant zong uit volle borst mee. Wie verzint er zoiets. Als de Sint van boord gaat dan komt de Kerstman natuurlijk ook voorbij.

De rondvaartboot legde nergens aan maar na een half uur varen kwamen we weer terug in Heeg, waar we om 16.00 uur onze set op het ponton hadden.
Daarna gingen wij aan boord van een privé jacht, deze was helaas te klein voor de fans en iedereen die met ons mee wilde naar Woudsend, maar geen paniek er werd een sloep van een meter of 10 geregeld en die voer met ons mee.
Wat een geweldig gezicht was dat, die boot achter ons aan.
De familie van wie deze boot is vond het prachtig en we hebben de hele weg gespeeld.

In Woudsend hebben we bij de plaatselijke kroeg bij het bruggetje gespeeld en daarna weer ingescheept voor de terugweg, totdat opeens uit de sloep geroepen werd dat ze iemand misten.
Francis was op haar gemakje het dorpje aan het bekijken. Handig hoor een mobiele telefoon en zo kwam alles toch nog goed.
Weer in Heeg aangekomen werd er door alle kapellen gezamenlijk nog gespeeld en de wethouder opende officieel het watersportseizoen.
De gezamenlijk BBQ was er ook een om van te genieten en iedereen ging daarna zijn eigen weg.
Maar er bleven een aantal Zwiebels slapen, dus met een mannetje of 14 nog even de kroeg in.
We hadden 1 Sous (Lesley), 1 trompettist (Ron), 2 schuiven (Arthur en Hans) 1 bariton (Cor) en natuurlijk het complete slagwerk.
Met dank aan Frans Kok die John geweldig verving. We hebben de hele kroeg compleet op zijn kop gezet, wat een sfeer en iedereen deed zo gezellig mee.
Stugge Friezen??? Ik moet de eerste nog tegenkomen.
We sloten de avond af in de kroeg van het Stay Okay en deze jongen had het om 23.00 uur wel gehad.
Dan merk je wel dat je niet meer regelmatig een biertje drinkt.
Iedereen bedankt voor deze geweldige dag en ik hoop dat we volgend jaar weer mogen komen.

De Zwiebels bedanken bij deze de Heegemer Dekdweilers voor de geweldig verzorgde dag, de overige kapellen voor de gezelligheid, Frans Kok voor het invallen, de meegereisde fans voor jullie altijd trouwe support, het was in 1 woord :  TOP !!!

Frans Rietbroek

1